Gradinite Constanta

click pentru a reveni pe prima pagina
 
Gradinite Constanta Particulare
 
Dezvoltarea gandirii logice si matematice a copiilor de gradinita
 
 
     Acest lucru se realizeaza pe baza a tot ceea ce s-a parcurs pana acum, etapa cu etapa, asa cum ati citit integral acest articol privind metodele de stimulare a inteligentei copilului de gradinita.
 
     Pana acum copilul si-a insusit si a inteles anumite elemente de ordin matematic, dar intelegerea numarului si reprezentarea lui, perceperea cantitatii sunt ultimul si cel mai important pas. 
 
     Tehnica de lucru cu copilul in aceasta etapa are in vedere  utilizarea elementelor perceptive si motorii. Se realizeaza exercitii precum:
 
 - copiilor li se dau cuburi sau margele diverse si li se solicita ordonarea lor in diferite moduri: sir lung, turn, in ordine crescatoare, descrescatoare,  de aceeasi culoare, de aceeasi dimensiune, iar apoi le numara pentru fiecare grupa formata.
 
 - memoria locului - ordinea elementelor percepute
Copiilor li se prezinta o plansa pe care sunt desenate sau expuse imagini cu trei obiecte diferite, iar ei trebuie sa precizeze apoi ordinea in care erau asezate pe plansa. 
Doamna educatoare ii intreaba: Care era prima imagine? , Dar a doua?, Dar ultima? In felul acesta, repetand termeni precum: primul, al doilea, ultimul copiii isi insusesc acesti termeni si ajung in final sa ii inteleaga logic. 
 
 - intelegerea succesiunii in timp
Doamna educatoare le prezinta copiilor de gradinita un set de imagini reprezentand evolutia puiului de gaina, de la stadiul de ou, la stadiul de gaina sau cocos. Apoi doamna educatoare amesteca imaginile si cere fiecarui copil in parte sa le aseze in ordine. Care este prima imagine? Oul, Ce urmeaza? Oul se crapa si din el iese puiul. Puiul creste si devine gaina/cocos.
Pot fi folosite apoi imagini care sa arate dezvoltarea omului, de la bebelus, la copil care merge de-a busilea, apoi copil mic ce merge pe picioarele sale, scolarul si apoi adolescentul, maturul.
 
 - exprimarea dimensiunii: mai mare decat, mai mic decat
 Se arata lucruri concrete, din aceeasi categorie si apoi se  fac precizarile: acest cub e mai mare decat celalalt, aceasta papusa e mai mica decat cealalta.
 
 - exercitii grafice care sa exprime dimensiunea
Copilului i se cere sa deseneze forme geometrice diferite:
     - deseneaza doua triunghiuri, din care primul sa fie mai mare decat al doilea
     - deseneaza doua cercuri, din care primul sa fie mai mic decat al doilea
     - apoi copilului i se cere sa traga o linie intre formele geometrice de aceeasi marime
 
 - exercitii de percepere globala a numarului
In interiorul a doua cercuri mai mari copiii deseneaza alte cercuri, intr-unul mai multe, in altul mai putine. Doamna educatoare le explica diferenta si copiii vor trebui sa faca si ei diferenta dintre cele doua multimi de cercuri. Se numara elementele corespunzatoare fiecarei multimi.
 
 - exercitii ce implica fractiunile
Se taie un mar in jumatate. Copilului i se explica si el va intelege ce inseamna jumatatea si cum doua jumatati alcatuiesc intregul.
Apoi fiecare jumatate se taie iar in doua, iar se explica notiunea de jumatate, acum a fiecarei jumatati, care astfel devine sfert, patru sferturi inseamna un intreg, doua sferturi inseamna o jumatate, doua jumatati un intreg.
 
 - exercitii grafice de fixare a aceleiasi notiuni:
       - deseneaza un patrat
       - coloreaza jumatate de patrat in galben
       - coloreaza cealalta jumatate in portocaliu
 
     Abordarea doamnei educatoare trebuie sa fie diferita in functie de copil, este necesar pentru binele grupei si a copilului vizat care nu poate tine pasul de la inceput, sa ii acorde mai multa atentie celui intaziat pana ajunge la nivelul firesc in functie de varsta. Vorbim de copii sanataosi mintal, intelectual dar care nu au inteles notiunile pe parcurs. 
 
     Fiecare etapa trebuie parcursa integral de fiecare copil. 
Solicitarea fiecarui copil din grupa in toate aceste actiuni de dezvoltare si stimulare intelectuala descrise pana acum se reflecta  in viitor in rezultatele si performantele scolare ale copilului. Odata antrenata inteligenta, de la varste fragede, ajunsi la varsta maturitatii acestia se vor bucura de achizitiile din timpul gradinitei pentru ca vor fi: inteligenti, cu vocabular bogat, exprimare corecta, gandire logica si matematica, adaptabili, responsabili si cu un dezvoltat spirit de observatie, cu valori morale si iubire de semeni. 
 
     Efortul depus de doamna educatoare isi va lasa amprenta asupra copilului de azi, maturul de maine si toti cei ce si-au insusit notiunile predate de un cadru didactic profesionist si iubitor vor avea succes in viata.
 
     Dintre toate categoriile de cadre didactice din sistemul de inavatamant romanesc, fie ca sunt gradinite particulare din Constanta sau gradinite Constanta de stat,  munca educatorului este cea mai delicata si mai sensibila deoarece intervine major in insasi procesul si etapa de transoformare  si modelare a gandirii, trairii, caracterului si inteligentei unui copil.
 
     Pentru ca acesta sa devina un om complet , o fiinta armonioasa, cat mai aproape de tipul ideal, este nevoie ca si in mediul familial sa fie iubit si solicitat intelectual in sens pozitiv!