click aici pentru a reveni pe prima pagina
 
Memoria Vizuala - Exercitii de stimulare a memoriei
Articol Gradinite Constanta: www.gradinite.particulare.ro
Memoria vizuala este un element indispensabil invatarii. 
La unii copii aceasta este afectata, iar ei distorsioneaza, fragmenteaza, inverseaza perceptiile vizuale.
Pentru o actiune eficace, memoria se stimuleaza prin actiuni repetate, variate, aplicatii la experientele proprii.
Modalitati de exersare prin joc:
 

Jocuri :

 1. Se prezinta copiilor diverse grupuri de obiecte, jucarii, apoi li se cere copiilor sa-si inchida ochii pentru a se ascunde unul. Apoi cand isi deschid ochii sunt intrebati ce obiect lipseste.
 2. Copiilor le sunt prezentate imagini ale unor obiecte, gen puzzle, iar la un moment dat, unei imagini ii este adaugat un element necaracteristic, de exemplu unui caine i se adauga labe de pisici. Copiii vor identifica neconcordanta.
 3. Le sunt prezentate doua trei imagini in succesiune, de mai multe ori, timp de cel mult 10 secunde. Copiii trebuie apoi sa redea prin desen, imaginile.
 4. Li se dau copiilor fise pe care sunt desenate forme geometrice. Educatoarea deseneaza o anume forma geometrica iar copiii trebuie sa o identifice si incercuiasca pe fisa proprie.
 5. Locul jucariei : Se aseaza in fata copiilor mai multe jucarii, cei mici inchid ochii, intre timp se schimba locul uneia din ele, iar candi si deschid ochii ei trebuie sa realizeze schimbarea si sa precizeze ce obiect si unde a fost mutat.
 6. Partea lipsa : Se prezinta copiilor imagini gen puzzle carora le lipseste o parte. Partile lipsa sunt puse intr-o cutie, de unde ei trebuie sa le selecteze si sa asambleze imaginea corect.
 7. Ce am ascuns ? Este un joc prin care in fata copiilor sunt pozitionate mai multe jucarii pe care sa le priveasca atent, iar apoi li se cere sa isi inchida ochii, timp in care educatoarele vor ascunde doua trei jucarii/obiecte. Cand isi deschid ochii li se cere sa isi aminteasca ce jucarii erau la inceput.
 8. Se proiecteaza imagini cunoscute copiilor, cu animale, fructe,legume denumite de doamna educatoare, in numar de 6. Apoi li se cere sa spuna ce obiecte s-au aratat, chiar si ordinea. Se pot arata si forme geometrice pentru ca apoi sa li se ceara sa le deseneze.
 9. « Ce-a facut X ? » este un jos in care doamna educatoare numeste un copil din grupa caruia ii da doua-trei sarcini pe care sa le indeplineasca, iar apoi intreaba restul grupei : Ce-a facut copilul respectiv. Copiii trebuie sa raspunda corect in ce priveste activitatile facute de X si ordinea in care au fost facute.
 10. Se proiecteaza sau se pune un CD la Televizor cu imagini dintr-o poveste cunoscuta, doamna educatoare explica fiecare imagine. La randul lor copiii au fiecare un set de imagini din povestea respectiva iar ei trebuie sa aseze cardurile in ordinea fireasca a povestii.
 11. Se realizeaza punerea in scena a povestii, fiecare copil indeplineste un rol, chiar si doamna educatoare, in felul acesta cei mici vor retine povestea, plus isi vor dezvolta aptitudinile de povestire in mod cursiv si exact.