Gradinite Constanta
click pentru prima pagina
Relatiile spatiale,distanta,orientarea in spatiu
 

Relatiile spatiale

 

Se intampla deseori ca anumiti copii de gradinita sa nu inteleaga si sa nu poata face diferenta intre notiuni de spatiu si relatia spatiala intre obiecte, oameni, oameni si lucruri.

Termenii cel mai des confundati sunt : in, din, sub, pe , dedesubt, deasupra, aici, acolo, aproape, departe s.a..

De regula copii imaturi psihic nu pot face distinctia intre aceste cuvinte-concepte.

Pentru a preveni si / sau rezolva probleme de genul acesta se fac exercitii precum :

  1. pe o masa rotunda, in jurul careia sunt asezati copiii, doamna educatoare aseaza mai multe obiecte aflate in diferite relatii de spatialitate, unele fata de altele : o carte mare de povesti, iar  langa este un set de creioane colorate imprastiate, iar pe carte un cub rosu. Se discuta si se pun intrebari copiilor pe marginea acestor pozitii spatiale.
  2. copiilor li se dau fise pe care trebuie sa deseneze obiecte aflate in diferite relatii spatiale, precum : sa deseneze un  mar pe o masa, un patrat langa un cerc si tot asa.
  3. sirul indian : primul copil este X, al doilea este Y, al treilea z, ultimul W discutandu-se despre ordinea unuia fata de altul.
  4. sa execute sarcini precum :

          pune scaunul in fata dulapului

          pune cubul rosu sub scaunul verde

          pune creionul colorat verde langa marul galben

iar lista poate continua.

Prin aplicarea acestui gen de exercitii, timpul petrecut in gradinite constanta, particulare sau de stat, nu numai ca este interesant pentru copii, dar ei asimileaza cunostinte ce ii vor ajuta sa se adapteze in societate si sa evolueze.
 
 
 
Un articol www.gradinite.particulare.ro - Portal Gradinite Constanta private